ManolitoFilm:

    Planerade

    produktioner

 

 

Planerade Produktioner:

 

 

 

 

bild på gång

 

 

 

 

 

 

Opus Ola Pehrson

 

Ola Pehrson var en av sin generations intressantaste svenska konstnärer. ”Var” beskriver hans alltför tidiga bortgång då han förolyckades med sin familj i en bilolycka 2006.

Ola var då mitt uppe i ett internationellt genombrott som konstnär, och hade veckorna innan haft sitt stora verk ”Unabombaren” utställt på Moderna Museet. Detta verk hade i samband med utställningen precis köpts in till Moderna Museets permanenta samling, något som gladde Ola enormt. Han hade gått i mål och såg nu en möjlighet att hämta andan.

 

”-Jag ska ta ett steg åt sidan…. Det är Lenas tur nu.”  sa Ola till mig, ”-Hon har offrat så mycket nu så det är hennes år i år.”

En månad senare var de båda borta.

         Berättar Pontus Raud.

 

Ola’s verk lämpar sig otroligt väl för den rörliga bilden, och hans kommentarer till samtidens mediaflöde kom till uttryck fler än en gång i hans olika verk.

Detta, och att han ständigt dokumenterade och videofilmade sitt eget arbete och konstnärliga process, gör  att det finns ett unikt bildmaterial att arbeta med.

Denna dokumentärfilm ska genom konstnären och den nära vännen Pontus Rauds berättelse göra dessa verk, och tankarna de föder, tillgängliga för en större publik. 

 

Idén att göra en film om Ola Pehrson har mognat under den tid som gått sedan Ola’s bortgång. Konkret blev den först då Ola Pehrson Foundation ställde frågan direkt till Pontus. Ola Pehrson Foundation bildades för att förvalta Ola’s verk, och det är ett stort förtroende att de ber just Pontus att sammanfatta och gestalta Ola som konstnär och vän. Självklart är dokumentären ett fristående konstnärligt verk, där Ola Pehrson Foundation endast bidrar med fri tillgång till Ola’s konstnärliga verk och videodokumentation.

 

En annan utgångspunkt för dokumentären är också att skapa en förståelse för, och insikt om, svensk samtidskonst genom Ola Pehrsons verk. Pontus Raud har här en unik möjlighet att sätta detta i ett begripligt, personligt och visuellt sammanhang. Pontus är förutom nära vän och konstnär även initiativtagare och projektledare för den internationella konstmässan Supermarket. Det gör att Pontus har kontakter, kunskaper och referenser till konstvärlden kring Ola på ett sätt som sätter hela berättelsen i ett större sammanhang.

 

Regi & Manus: Pontus Raud

Producent och Dramaturg: Maria Rydbrink Raud

 

 

 

 

Filmer Marinmuséet

 

Filmer Tekniska Muséet

 

Dokumentären:

"Jag tänker på mig själv och vänstern"

 

SYNK

 

APOLLO REKLAMFILMER